23:19 - July 9, 2025
  • googleplus
  • telegram
  • instagram
  • aparat
  • صفحه خانگی
  • >
  • گیلان
  • >
  • کاروان راویان پیشرفت در مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی دکتر کیوان؛
    علمی به وسعت دریا

کاروان راویان پیشرفت در مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی دکتر کیوان؛
علمی به وسعت دریا

اختصاصی/ کیمیای شمال – همزمان با هفته گرامی‌داشت کار و کارگر و به همت و تلاش بسیج رسانه استان گیلان که چند صباحی است عزم خود را جزم نموده تا در راستای جهاد تبیین به معرفی دستاوردهای انقلاب اسلامی در استان سرسبز گیلان بپردازد و با روشنگری پیشرفت‌های علمی و تحقیقاتی را به همه مردم ایران عزیز بشناساند ، خبرنگاران و اصحاب رسانه گیلان نیز در این راستا و تحت عنوان راویان پیشرفت با قدم‌های استوار و اراده‌ای آهنین در بیان این پیشرفت‌ها و دستاوردهای علمی ، اقتصادی و … گام بر می دارند.

به گزارش پایگاه خبری کیمیای شمال ؛ امسال و با توجه به شعار سال که رهبر معظم انقلاب اسلامی سال سرمایه‌گذاری برای تولید نام گذاری کرده اند، انگیزه ای دو چندان برایمان بود تا به تلاش های ارزشمند همه کسانی که در راستای تعالی ایران اسلامی تلاش می کنند بیشتر و بهتر از گذشته ارج نهاده و به مردم عزیز بشناسانیم.

قلم هایی که راوی می شوند

اصحاب رسانه استان گیلان که همیشه در راستای رسالت خبری خود تلاش می‌کنند فقط کافیست نام کاروان راویان پیشرفت را بشنوند ، بدون آنکه حتی مقصد را بدانند قلم ،دوربین و گوشی همراه خود را بر می دارند و با کوله باری از اراده به سراغ سوژه ای دیگر برای روایت راهی می شوند و قلم هایشان راوی تلاشگران عرصه علم و آبادی این مرز و بوم می شود.

صبح پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ در گلزار شهدای رشت با عرض ارادت و تجدید پیمان با شهدای گرانقدر ایران اسلامی ، راهی سفری کوتاه برای روایت دیگری از پیشرفت ها و تلاش های گیلان سرسبزمان شدیم.

از رشت زیبا به سمت چمخاله به راه افتادیم و در مسیری که عطر برگ های سبز چای و کوکی تازه در فضا پیچیده بود پس از گذشتن از جاده‌‌ی رویایی لاهیجان و لنگرود به چمخاله جذاب رسیدیم.

 مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی دکتر کیوان ؛ مکانی برای آموزش و توسعه علوم شیلات 

مقصد مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی دکتر کیوان وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان بود.

مرکزی که طرح آن را استاد فقید علوم شیلاتی (امین کیوان) ارائه کرده بودند و اکنون به مکانی مهم و ارزشمند برای تحقیق و آموزش تبدیل شده است.

در بدو ورود به این مرکز با استقبال گرم دکتر علی صادق پور رئیس مجموعه و عضو هیئت علمی«گروه شیلات»  دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان مواجه شدیم و در ابتدای کار از موزه ماهی شناسی و آبزیان سایت چمخاله دیدن کردیم.

موزه ماهی شناسی و آبزیان سایت چمخاله ؛ بی نظیر و منحصر به فرد 

 

موزه ای منحصر به فرد و دیدنی که ۸۷۰ نمونه ارزشمند از انواع ماهی ها و آبزیان را از اقیانوس هند ، دریای خزر ، خلیج فارس و حتی سخت پوست نعل اسبی از فیلیپین را در خود جای داده است.

غرق در زیبایی های خیره کننده این موزه بسیار ارزشمند بودیم که توضیحات استاد ما را به خود جلب کرد ، همچون دانش آموزی بودم که تشنه دانستن است و گویی به یک گردش علمی آمده ام .

دکتر صادق پور هدف از احداث این موزه را آشنایی دانشجویان با گونه های مختلف آبزیان از طریق دیدن و لمس کردن عنوان و خاطرنشان کرد: انواع ماهی های دریای خزر ، خلیج فارس ، انواع کولی ها ، کوسه ماهی ها ، سفره ماهی ها و آبزیان گوناگونی در این موزه نگه داری می شود.

فسیل زنده در موزه ماهی شناسی چمخاله

رئیس مجموعه تحقیقات علوم شیلات و آبزی پروری به تابلوی سخت پوستان و خرچنگ های موجود در موزه اشاره و اضافه کرد : یک نمونه سخت پوست موجود در این موزه که به فسیل زنده هم مشهور است ؛ خرچنگ نعل اسبی است که در این مکان مشاهده می کنید.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه و با ارايه توضیحاتی دقیق و علمی از آبزیان و ماهی های موجود در موزه ، گفت : خون سخت پوستان به دلیل وجود مس در بدن این گونه ها سبز یا بی رنگ است .

وی در ادامه یادآور شد: تمامی  آبزیان و ماهی های موجود در موزه با زحمات بسیار و در طول چندین سال صید شده و به صورت کاملا سالم فیکس و با تزریق فورمالین به شکلی که ملاحظه میکنید نگهداری می شوند.

دکتر صادق پور به خواص دارویی برخی از نرم‌تنان اشاره و خاطرنشان کرد: صدف ها و اسفنج های دریایی فیلتر کننده و تصفیه کننده آب هستند اما متاسفانه اکنون به دلیل آلودگی ها به شدت در خطرند و تعدادشان کاهش یافته است.

دکتر صادق پور با بیان نکاتی درباره کاربردهای پزشکی اسفج ها و مرجان های دریایی ، ساختار پروتز زانو را به دلیل کربنات کلسیم بسیار مشابه این گونه ها دانست و گفت : از دانشگاه گیلان و مدارس لاهیجان برای بازدید و آشنایی بهتر با آبزیان به این موزه می آیند .

عدم استقبال از رشته شیلات ؛ زنگ خطری برای آینده

در ادامه بازدید کاروان راویان پیشرفت و به همراه دکتر صادق پور به سالن پرورش انواع ماهی های خاویاری رفتیم.

استاد صادق پور با نشان دادن انواع وسایل ماهی گیری ، صید و صیادی به توضیحاتی درباره نوع کاربرد هرکدام از این ادوات پرداخت.

دکتر صادق پور در ادامه با اعلام نگرانی از اینکه دانشجویان برتر، زیاد از رشته شیلات استقبال نمی کنند، تاکید کرد: این نکته یک زنگ خطر برای آینده است.

وی با یادآوری و قدردانی از زحمات استاد فقید (دکتر کیوان) به اهمیت مرکز فوق برای یادگیری و تحقیق دانشجویان اشاره و اظهار داشت: در این مجموعه کارهای عملیاتی، تکثیر ، آموزش دوره های غواصی ، دوره های لاپاراسکوپی و … برای دانشجویان انجام می شود.

رئیس مجموعه به اهمیت مرکز تحقیقات علوم شیلاتی اشاره کرد و ابراز نگرانی کرد : چندین آزمایشگاه و دو خوابگاه شبانه روزی برای دانشجویان دختر و پسر در این مکان وجود دارد اما فعلا به دلیل عدم استقبال این رشته در دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان خالی است.

استاد دانشگاه آزاد لاهیجان یکی از تهدیدهای علمی کشور را در آینده فقر فرهیختگان شیلاتی دانست و یادآور شد: تلاش ما تعمیم و تحقیق پزشکی خاویار و مبحث جوان سازی پوست است.

فروش ۳۰۰ میلیون تومان گوشت و خاویار در یک سال

رئیس مرکز تحقیقات علوم شیلات و آبزی پروری با بیان اینکه اکنون سالن پرورش ماهی خاویاری مجموعه مجوز ۵ تنی از شیلات دارد ، خاطرنشان کرد: با تلاش و کارهای دانشجویی سال گذشته ۳۰۰ میلیون تومان فروش گوشت و خاویار داشتیم.

وی با بیان اینکه اکنون این مکان سرای نوآوری شده است ، تصریح کرد: در تلاشیم  شرکت‌های دانش بنیان را در این مکان مستقر کنیم تا تحقیقات خود را در این مجموعه انجام دهند.

طرحی اقتصادی برای افزایش تولید

عضو هیئت علمی دانشگاه یادآور شد: در حال گسترش تولید ماهیان خاویاری هستیم و با ارائه طرحی به دانشگاه تهران ؛ سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برای اتصال آب دریا به این مجموعه بسیار خاص و مهم در تلاشیم سالی ۱۰۰ تن گوشت و ۴۰۰ کیلو خاویار تولید کنیم.

دکتر صادق پور طرح را قبول شده عنوان و تاکید کرد:  چون هزینه این طرح بالاست تقریباً ۵۰ میلیارد تومان نیاز دارد متاسفانه فعلاً این طرح متوقف شده و به دنبال سرمایه‌گذار هستیم.

رئیس مجموعه تحقیقات علوم شیلات و آبزی پروری دکتر کیوان، اظهار امیدواری کرد: امیدواریم با جذب سرمایه گذار برای این طرح مهم و ارزشمند بتوانیم در راستای شعار سال که سرمایه گذاری برای تولید است گام برداریم.

وی در پایان با اشاره به اینکه این مجموعه آمادگی کامل برای مشاوره درباره پرورش خانگی ماهی های خاویاری را دارد ، گفت : ماهی های خاویاری گونه های متنوعی دارد که بعضی از این گونه ها حداقل سه ساله و بعضی ۵ ساله به خاویاردهی می رسند و قیمت خاویارشان از کیلویی ۱۵ میلیون تومان تا ۳۰ میلیون تومان و گران ترین نوع ماهی خاویار ؛ فیل ماهی است که سن خاویاردهی آن بیشتر و حدود ۹ سال است.

استاد صادق پور آنچنان جذاب و عالی درباره انواع ماهی ها ، آبزیان و پرورش ماهیان خاویاری برایمان صحبت کردند که روزی عالی و خاطره انگیز را برایمان رقم زد.

و اینگونه بود که با مرکز تحقیقات علوم شیلاتی وفنون دریایی دکتر کیوان وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان بعنوان تنها مرکز تحقیقاتی دانشگاهی که به استحصال خاویار دست یافته و در صنایع جنبی خاویار به محصول عصاره خاویار رسیده که کاربرد پزشکی و آرایشی ـ بهداشتی دارد، بیشتر و بهتر آشنا شدیم.

امیدواریم بتوانیم در راستای شناساندن چنین افراد تأثیرگذار و همچنین مراکز علمی و تحقیقاتی کشورمان گامی هرچند کوچک برداریم.

به امید آنکه علومی چنین پنهان که در دل خود فرصت های بی نظیر اشتغالزایی را دارند با حمایت همه مسئولین و توجه بیشتر نسل جوان آینده ای درخشان پیش رو داشته باشد.

تهیه و تنظیم: معصومه رفعتی خراط

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *