08:48 - May 5, 2024
  • googleplus
  • telegram
  • instagram
  • aparat

از علل ایجاد مناطق حاشیه‌نشین تا توانمندسازی ساکنانش

رئیس گروه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی نو پدید سازمان بهزیستی کشور با اشاره به علل ایجاد مناطق حاشیه نشین، روش‌های توانمندسازی ساکنان این مناطق را تشریح کرد.
عبدالرضا اسدی با اشاره به فعالیت گروه پیشگیری ازآسیب های اجتماعی نو پدید سازمان بهزیستی گفت: ما در دفتر پیشگیری از آسیب های اجتماعی سازمان بهزیستی، درباره کاهش انواع آسیب‌های اجتماعی مناطق حاشیه نشین فعالیت می‌کنیم.
وی به علل ایجاد مناطق حاشیه شین اشاره و عنوان کرد: سکونتگاه‌های غیر رسمی سه مشخصه اصلی دارند، اول اینکه خود رو هستند و خارج از نظام برنامه‌ریزی و برنامه شهری شکل می گیرند.
دومین پیامد که متعاقب همین ویژگی است گرفتاری آنها در تله فقر است. فقر به معنای فقر مالی، فقر فرهنگی و اجتماعی محسوب ‌می‌شود.
مشخصه سوم که پیامد و مکمل مشخصه دوم است نیز آسیب پذیری اجتماعی این سکونتگاه‌ها است.
رئیس گروه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی نو پدید سازمان بهزیستی افزود: وقتی سکونتگاهی خارج از نظام برنامه ریزی شهری باشد و در تله فقر هم گرفتار شده باشد، آمادگی هرگونه آسیب پذیری اجتماعی را دارد. فقر مالی، فقر جسمانی، انزوا، فقر روحی و بی‌قدرتی در نتیجه همین آسیب پذیری است که این مناطق با آن ها دست و پنجه نرم می کنند.
وی با بیان اینکه فقرا در این مناطق فقر مالی دارند که باعث عدم برخورداری آن‌ها از مسکن مناسب و سایر دارایی‌هایی که باید داشته باشند، می شود، ادامه داد: از طرف دیگر آنها به واسطه همین فقر مالی و دارایی‌ها از ضعف جسمانی هم رنج می برند که این هم ناشی از تغذیه نامناسب آنها است.
اسدی با اشاره به اینکه بی قدرتی مشخصه اصلی فقر در این مناطق است که شعاع تاثیر آن‌ها و چانه زنی و مذاکره را محدود می کند، تصریح کرد: این افراد یاد نمی گیرند تلاش کنند برای اینکه منابع بگیرند و توانمند شوند و متاسفانه مدام احساس می‌کنند این دولت است که باید به آن ها کمک کند.
وی ضمن بیان اینکه سازمان‌های نگه داشت امنیت می‌توانند نقش ایفا کنند، گفت: این نقش نباید به طور مستقیم باشد که این مناطق و افرادی که واقعا در آنجا گرفتار آمدند مدام محتاج دریافت این خدمات باشند بلکه اینها باید روزی روی پای خودشان بایستند.
این فرایند با توانمندسازی از طریق خود آن افراد و گروه ها و اجتماعات فقیری که در آن مناطق دارند زندگی می‌کنند باید باشد که این رویکرد یکی از راهبردهای موفق و موثر چند سال اخیر سازمان بهزیستی نیز بوده است.
رئیس گروه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی نو پدید سازمان بهزیستی به اقدامات بهزیستی اشاره کرد و گفت: سازمان بهزیستی توانسته در این زمینه موقعیت‌هایی را ایجاد کند که از طریق ظرفیت سازی و با اهرم هایی مثل افزایش مهارت و قابلیت‌های انسانی و اجتماعی این افراد، اعتماد به نفس و اعتماد اجتماعی این گروه ها را افزایش دهد.
وی با بیان اینکه با افزایش اعتماد به نفس، این افراد احساس حضور بیشتر و موثرتری در جامعه می کنند، اظهار کرد: وقتی این ساز و کارها تثبیت می شود، آن وقت ما از طریق ترویج این سازوکارها می توانیم بگوییم توانمندسازی اقتصادی می تواند به عنوان زمینه ساز خروج فقرا از این چرخه معیوب فقر و آسیب پذیری این اجتماعات محلی اتفاق بیفتد.
اسدی با بیان اینکه تجربه‌های خوبی در بهزیستی از طریق ایجاد گروه‌های خودیار، گروه‌های همیار، گروه‌های کارآفرین به منظور توانمند سازی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این گروه‌ها وجود دارد، عنوان کرد: در ایران حدود سه هزار گروه خودیار کارآفرین داریم که در حوزه معاونت اجتماعی دارند فعالیت می کنند.
این گروه‌ها در مناطق حاشیه نشین هم هستند. به لحاظ گروهی این‌ها توانمند می شوند، ایده می دهند و به آنها وام تعلق می گیرد.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *